• Lorem ipsum

Blocken

16 Mar 2023

Hoera! Je project is klaar. Na uren, dagen, weken, maanden of misschien wel jaren zwoegen, heb je je laatste steek gezet en is je project klaar… bijna!

Er is nog één laatste stap, waarmee je project helemaal af maakt: blocken. Dat noemden ze vroeger ook wel ‘opspannen’, al klinkt dat alsof je de boel flink moet uitrekken en dat is nou meestal net niet de bedoeling. Blocken zorgt ervoor dat je steken zich openen, dat de boel mooi recht wordt en het geheel er net dat beetje mooier uit komt te zien nog.

 

Benodigdheden

– Wolwasmiddel, zoals Eucalan

– Iets om je project op vast te spelden, bijvoorbeeld blockmatten. Wat je ook gebruikt, leg geen handdoek onder je project, want dat vertraagt het droogproces alleen maar. Een (vuilnis)zak eronder helpt beter bij het snel laten drogen (een handdoek houdt het vocht namelijk juist vast).

– Iets om je project mee vast te zetten, zoals de T-pins of Knit Blockers van Knitpro. Belangrijk daarbij is vooral dat ze van roestvrij staal zijn gemaakt, want het zou zonde zijn als je project roestvlekken kreeg. Ook handig zijn Blocking Wires: lange metalen draden, die vooral heel handig zijn als je een groot project met kantwerk wilt blocken, of iets met voornamelijk rechte zijdes, zoals een trui of een driehoekige shawl.

 

Werkwijze

– Aan de slag dan maar. Vul een emmer, teil, wastafel of badkuip met lauwwarm water. Niet te warm, daar houdt wol niet van. Doe er een klein dopje Eucalan bij en verspreid dat goed door het water. Je hebt echt maar heel weinig nodig.

– Leg je project voorzichtig in het water en duw het zachtjes onder water. Belangrijk hierbij is dat je niet teveel aan je werkstuk zit, want door beweging kan het gaan vervilten. Rustig onderdompelen dus en daarna afwachten.

– Na 10 minuten heeft je project lang genoeg gebadderd. Laat het water weglopen. Je hoeft Eucalan niet uit te spoelen. De lanoline in het wasmiddel zorgt er voor dat het garen heerlijk zacht wordt en blijft. Lanoline is ook bacterie dodend, dus tenzij je echt ketchup vlekken op je breiwerk hebt gemaakt, is het hierna ook meteen schoon. Tip: zowel Lavendel als Jasmijn zijn anti-mot!

– Druk heel voorzichtig het overtollige vocht uit je project. NIET, ik herhaal: NIET wringen. Wringen zorgt ervoor dat je wol vervilt en dat de hele boel vervormt. 

– Pak je project in zijn geheel op (niet aan 1 punt uit je wasbak tillen) en leg het project voorzichtig op een handdoek, rol deze op en druk er op om er zoveel mogelijk water uit te krijgen (weer NIET wringen!). Ook niet met je voeten erop gaan stampen, dan wordt je werk twee keer zo groot.

– Spreid je project voorzichtig uit op de blockmatten en pak je patroon erbij voor de afmetingen die je hoort te krijgen. Meestal wordt daarin vermeld wat de exacte afmetingen zouden moeten zijn. Speld je werk voorzichtig vast en kijk steeds met een meetlint hoever je de boel (voorzichtig!) moet oprekken.

En dan rest alleen nog maar wachten tot de boel droog is. Leg het niet in de zon, dan zou de boel kunnen verkleuren en dat zou zonde zijn! Afhankelijk van het materiaal en het jaargetijde kan het zomaar een paar dagen duren, heb geduld! Het is echt de moeite waard om te wachten tot het geheel droog is.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »