• Lorem ipsum

We wilden een beetje een stoere muts maken. Deze muts heeft een omslag, waardoor hij lekker warm is op de oren en ook nog goed blijft zitten.

Ahab mutsCashmere mutsStoere muts met model

Materialen

2 bollen Lana Grossa Cashmere Moda
Een stuk garen van ongeveer 1 meter lang voor een provisional cast on of TKB Knitting Wires*
6mm Rondbreinaald met 40 cm kabel
4 steekmarkeerders
(Wol)naald voor afhechten

Gebruikte termen

In het patroon gebruiken we een aantal termen en afkortingen die hieronder staan beschreven:

Provisional Cast on

De provisional cast on is een manier van steken opzetten, waarbij de opgezette steken later weer gebruikt kunnen worden om verder te verwerken. Je kunt dit op 2 manieren doen: met behulp van een haaknaald en een stukje ander garen, of veel makkelijker: met de Knitting Wires van The Knitting Barber.
> Met haaknaald en garen:
Met een haaknaald: Pak een stuk wol of katoen dat je niet nodig hebt, haak daarmee evenveel steken om je breinaald als dat je steken moet opzetten. Knip die draad af met zo'n 10cm speling. Nu ga je met het garen voor de muts in die steken breien. Laat de gehaakte draad zitten! Op het moment dat je de steken weer nodig hebt, zet je ze weer op een breinaald en haalt het gehaakte stuk draad eruit.
> Met knitting wires:
Neem je rondbreinaald en een Knitting Wire. Hou ze beide in je rechterhand, tegen elkaar aan. Maak een schuifknoop in het begin van je draad en schuif die om je naald én de KW (niet te strak). Met je linkerhand wikkel je vervolgens de draad om de naald en de KW. Doe dit van onder naar boven, naar je toe. Wikkel net zo vaak als je steken nodig hebt (-1, want de schuifknoop telt ook mee).Sluit de ronde door te beginnen met breien in de schuifknoop. Je laat de steken daarbij dan alleen van je naald afglijden, niet van de Knitting Wire, die moet blijven zitten. Leg voor de zekerheid even een knoop in de uiteinden van de Knitting Wire, zodat je hem niet kwijt raakt.Je breit nu gewoon door, met de KW op zijn plek, totdat het moment komt waarop je de steken weer nodig hebt. Dan zet je de Knitting Wire op de punt van een naald, en schuift alle steken op die naald, zodat je de steken weer kan breien.

K2Tog (Knit 2 Together)
Brei twee steken recht samen.

SSK (Slip slip knit)
Haal 2 steken 1 voor 1 af alsof je ze recht gaat breien, steek je linkernaald in de voorkant van de twee steken en brei ze samen door de achterste lussen. Opmerking: K2tog geeft een naar rechts hangende mindering en SSK een naar links hangende mindering.
Uitleg filmpje: https://youtu.be/xFmc2fPbBHI

SM (Slip Marker)
Verplaats de markeerder van de linkernaald naar de rechternaald.

1R (1 Recht)
Brei 1 steek recht.

Patroon

1. Zet 80 steken op met een provisional cast on. Sluit de ronde. Plaats een markeerder om het begin van de ronde aan te geven.
Mocht je de provisional cast on te ingewikkeld vinden, dan kun je ook je normale manier van opzetten gebruiken. Je moet dan bij de stap waar je de omslag van de muts vast breit steken oppakken in de opgezette rand en deze op dezelfde manier samenbreien met de andere steken als verderop beschreven wordt.

2. Brei in het rond en ga door tot de muts ongeveer 15 cm lang is vanaf de opgezette rand.

3. We gaan nu de omslag van de muts vastbreien. Hiervoor breien we de provisional cast on samen met de steken op de naald:

Vouw het gebreide stuk dubbel met de goede kant naar buiten. Brei steeds een steek van de cast on samen met een steek op de naald. (K2tog: 2 steken samenbreien alsof je recht breit). Let hierbij goed op dat je de juiste steken bij elkaar doet, zodat er geen draai in de omslag komt.

4. Brei nogmaals 15 centimeter.

5. In de volgende ronde plaats je steekmarkeerders om de minderingen straks makkelijker te maken. *Brei 20 steken, plaats een markeerder*. Herhaal dit 4x.

6. Nu gaan we de minderingen beginnen.

a. *1R SSK, brei tot 3 steken voor de markeerder, K2tog, 1R, SM*. Herhaal dit 4x.
b. Brei alle steken recht en verplaats de markeerders als je ze tegen komt. Herhaal bovenstaande twee rijen tot er in totaal 16 steken over zijn (4 per segment).

7. Je zult merken dat de steken op een gegeven moment niet meer lekker op de draad passen. Ga op dat punt over op de methode die jij het fijnst vindt om te gebruiken voor het breien van kleine doorsnedes. Dit kan de magic loop-methode zijn, sokkennaalden, of bv het gebruik van twee rondbreinaalden (de ene helft op de ene naald, de andere helft op de andere).

8. Minder nog een ronde als volgt:

*SSK, K2tog, SM*, Herhaal dit 4x.

9. Er zijn nu nog 8 steken op de naalden. Knip de draad door (laat een stuk van ongeveer 10 cm aan het werk). Pak een naald en trek de draad door de overige 8 steken en werk de draad weg.