• Lorem ipsum

Dit patroon geeft je alle informatie die je nodig hebt om een mooi en lekker babydekentje te breien. Door op slimme wijze te meerderen en minderen tijdens het heen en weer breien, zal de ribbelsteek diagonaal over het dekentje lopen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de i-cord techniek om het dekentje van mooie randen te voorzien. Moeilijk..?! Nee, helemaal niet! Als je recht kunt breien dan kun je dit dekentje zeker weten ook maken, dus aan de slag!

iWoolly Shawl in Green

Materialen

5 bollen Durable Double Four (voor een deken van 80x120cm)
6mm rondbreinaalden, zoals die van Seeknit

Eigenlijk kun je dit patroon maken met ieder materiaal en iedere naalddikte, omdat je gewoon door breit tot je het gewenste formaat hebt. Dat is een groot voordeel van diagonaal breien, je hoeft niet meteen al het juiste aantal steken op te zetten, je bepaalt de afmetingen tijdens het breien!

Tip: Gebruik je ander garen dan het voorgestelde garen? Probeer dan vooral 100% katoen of merino-wol. Beiden reguleren de temperatuur van het kindje zonder te gaan zweten. De door ons gebruikte double four is ook nog eens lekker zwaar, wat een geborgen gevoel geeft voor het kindje (of jezelf!).

Gebruikte afkortingen

In het patroon gebruiken we een aantal termen en afkortingen die hieronder staan beschreven:

R
Rechte steek. Uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=EisHhlGttl8

AV
Averechte steek. Uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=wmb66AfSh7I

M1
Maak 1: Meerderen een steek door eerst voorin en vervolgens achterin in dezelfde steek een rechte steek te breien. (Of gebruik je eigen favoriete methode om 1 steek te meerderen.)

Patroon

Stap 1: Opzetten

Start met het opzetten van 6 steken en keer het werk.

Rij 1: 3R, M1, draad voor werk, 3 AV afhalen.
Rij 2: 3R, M1, R breien tot laatste 3 steken, draad voor werk, 3 AV afhalen

Herhaal toer 2 totdat het dekentje 80 cm aan iedere kant is. (Of tot de gewenste lengte.) Voor een rechthoekige deken ga je vervolgens naar stap 2. Voor een vierkante deken ga je gelijk door naar stap 3.

Stap 2: Rechthoekige deken

Let op: Deze stap alleen volgen als je een rechthoekig dekentje wil maken!

Rij 1: 3R, 2 samenbreien, R breien tot laatste 3 steken, draad voor werk, 3 AV afhalen
Rij 2: 3R, M1, R breien tot laatste 3 steken, draad voor werk, 3 AV afhalen

Stap 3: Afwerken

Herhaal de volgende toer totdat er nog 6 of 7 steken over zijn:

Rij 1: 3R, 2 samenbreien, R breien tot laatste 3 steken, draad voor werk, 3 AV afhalen

De laatste steken die overblijven zijn onderdeel van de i-cord (de gerolde zijkanten). Je kunt deze mooi afwerken door ze aan elkaar te graften/mazen met naald en draad. (In het engels ook wel bekend als de “Kitchener Stitch”.) Vind je dit lastig? Er zijn super veel filmpjes van deze techniek te vinden op het internet. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen de steken op normale wijze af te kanten.