• Lorem ipsum

Toen Secret Garden op de markt kwam, wilde ik iets maken met deze mooie kleuren. Alleen al het idee om met zijde te haken vond ik leuk. Deze kol is dan ook juist simpel gehouden, met wel een soort ster of bloem als patroon van de steek, om de kleuren mooi uit te laten komen. Gewoon rond en rond, zo lang als je wil. In deze kwaliteit garen is ‘ie niet erg warm, maar daarom juist leuk om als kleuraccent te dragen. Uiteraard kun je ‘m ook lekker van ‘echte’ wol haken, dan komt juist de steek weer erg mooi uit.

Roze PAars SterrrebloemShawliWoolly Shawl in Black and Grey

Materialen

2 bollen Secret Garden
4mm haaknaald

Tip: Je kan de sjaal ook langer of hoger maken. Je hebt dan wel meer wol nodig!

Gebruikte afkortingen

In het patroon gebruiken we een aantal termen en afkortingen die hieronder staan beschreven:

L
Losse - uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=8MJClBk2l08

Hv
Halve vaste - uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Xcn7SfL5z8M

Popcorn steek
De popcorn steek gaat als volgt: (draad om je naald, haak insteken, draad om je naald, trek die door de steek) 4x, dan heb je 9 lussen op je naald, steek je naald weer in dezelfde steek, draad om je naald, trek die door de steek en 8 lussen op je naald, draad om je naald, trek door de overgebleven 2 lussen.

Patroon

Stap 1: Opzetten

Maak een ketting van 120 lossen. Maak er met een Hv een ring van, kijk uit dat je ‘m niet hebt gedraaid.

Rij 1: 2 L en popcorn in de eerste steek, 2 steken overslaan, schelp, 2 steken overslaan *popcorn, 2 steken overslaan, schelp, 2 steken overslaan* herhaal ** tot je helemaal rond bent, dan een Hv in de bovenkant van de eerste popcorn.
Rij 2: 3 L (=1 St) en 1 St en 1 L en 2 St in dezelfde steek, popcorn in de 1 L van de schelp *schelp in de bovenkant van de popcorn van de vorige toer, popcorn in de 1 L van de schelp van de vorige toer* herhaal ** tot je helemaal rond bent, dan een Hv in de bovenkant van de 3 L waar je de toer mee bent begonnen, en een halve vaste in de 1 L.
Rij 3: 2 L en popcorn in de 1 L ruimte, schelp in de bovenkant van de popcorn van de vorige toer. *popcorn in de 1 L van de schelp, schelp in de bovenkant van de popcorn* herhaal ** tot je helemaal rond bent, dan een Hv in de bovenkant van de eerste popcorn.
Rij 4-15: herhaal toer 2 en 3 (je kan uiteraard zolang doorgaan als je voorraad garen toelaat)
Rij 16: 1 L (=1 V), werk alleen in de achterste lusjes van de voorgaande toer; 1 V in ieder steek, eindig met een Hv in de 1 L waar je deze toer mee begon.

Stap 2: Afhechten

Om je begin toer ook een mooie rand te geven, kun je in ieder steek van je opzet toer beginnen met een nieuw aan te hechten draad en dan 1 V in iedere steek, helemaal rond, eindigen met een Hv in de V waar je mee bent begonnen.

Afhechten en klaar!