• Lorem ipsum

Vrolijke sjaal met 6 kleuren, die bestaat uit blokken met verschillende steken. Ideaal om steken te oefenen, nieuwe technieken te leren of als je geen zin hebt in een recht-toe-recht-aan breiwerk. 

Oorspronkelijk hebben wij deze sjaal uitgebracht als Knitalong (KAL) tijdens de Pride-week, vandaar de regenboogkleuren. Maar ook in andere kleuren (of zelfs in één kleur) is het een hele leuke sjaal!

iWoolly Shawl in Green

Materialen

6 bolletjes wol (wij gebruikten de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars)
4mm (rond)breinaald
2 stekenmarkeerders 

Tip: Wij gebruikten hiervoor Lana Grossa Ecopuno, maar gebruik ook vooral de leuke bolletjes garen die je thuis nog hebt liggen! Gebruik je ander garen? Hou dan ongeveer 30cm per kleurblok aan voor een royaal eindresultaat van 1.80meter. Langer of korter mag uiteraard ook, doe wat jij leuk vindt!

Gebruikte afkortingen

In het patroon gebruiken we een aantal termen en afkortingen die hieronder staan beschreven:

R
Rechte steek. Uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=EisHhlGttl8

AV
Averechte steek. Uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=wmb66AfSh7I

VM
Verplaats stekenmarkeerder van linkernaald naar rechternaald

PM
Plaats stekenmarkeerder

M
(Steken)markeerdeer

SM
Slip Marker: verplaats de markeerder van de linkernaald naar de rechternaald. 1R: Brei 1 steek recht

2RS of RS
2 (recht) samen breien: Brei 2 steken recht samen: steek je naald van links naar rechts in de voorste lussen van twee steken tegelijk en brei ze samen recht alsof het één steek is.

SSK
Slip slip knit: Haal 2 steken 1 voor 1 af alsof je ze recht gaat breien, steek je linkernaald in de voorkant van de twee steken en brei ze samen door de achterste lussen Opmerking: K2tog geeft een naar rechts hangende mindering en SSK een naar links hangende mindering. Uitleg filmpje: https://youtu.be/xFmc2fPbBHI

T1
Steek je rechternaald van voor naar achter onder het horizontale draadje dat zit tussen de steek die je net gebreid hebt en de volgende steek. Dit tussendraadje wordt dan een soort extra steek op je rechternaald.

Patroon

Blok 1: I-cord en gedraaide steken

Je start met het eerste kleurblok van de sjaal. De eerste techniek die je hierbij leert is de ‘i-cord'. De i-cord is een wijze waarop je de randen van je project kunt afwerken op een heel nette manier. Daarnaast gebruiken we in het eerste kleurblok een simpele textuur van gedraaide steken die een prachtig effect oplevert. 

Blok 1

Pak je breinaalden erbij (4 mm) en zet 114 steken op, startend met de rode kleur. Wij raden voor het overzicht aan om daarnaast twee stekenmarkeerders bij de hand te houden. Later in het patroon lichten we toe waar/wanneer we deze plaatsen.

Rij 1-9: Brei alle steken R tot aan de laatste 3 steken, 3AV afh. Let er op dat je steeds de draad naar voor haalt voordat je de laatste drie steken averecht afhaalt. Tip: brei die drie steken op de volgende naald vooral losjes, zodat de rand niet gaat trekken. De gerolde rand die ontstaat is je icord!
Rij 10: 9R, PM, R breien tot laatste 9 steken, PM, 6R, 3AV afh.
Rij 11: 9R, VM, AV tot volgende SM, VM, 6R, 3AV afh.
Rij 12: 9R, VM, R gedr. breien tot SM, VM, 6R, 3AV afh.
Herhaal rij 11 en 12 tot de gewenste lengte, eindigend met rij 11.

Vind je al die afkortingen nog lastig om te lezen? We hebben hieronder de toeren uitgeschreven zodat je het woord voor woord kunt volgen:
Rij 1-9= Brei alle steken recht tot aan de laatste 3 steken. Haal die drie steken averecht af (zonder ze te breien) terwijl je het draad aan de voorkant van het werk houdt. Keer je werk en ga naar de volgende rij.
Rij 10= Brei 9 steken recht, plaats stekenmarkeerder, brei vervolgens alle steken recht tot de laatste 9 steken, plaats stekenmarkeerder, brei 6 steken recht en haal de laatste drie steken averecht af (zonder ze te breien) terwijl je het draad aan de voorkant van het werk houdt. Keer je werk en ga naar de volgende rij.
Rij 11= Brei 9 recht, verplaats stekenmarkeerder naar de linker naald, brei vervolgens averecht tot de volgende stekenmarkeerder, verplaats stekenmarkeerder naar de rechter naald, brei 6 steken recht en haal de laatste drie steken averecht af (zonder ze te breien) terwijl je het draad aan de voorkant van het werk houdt. Keer je werk en ga naar de volgende rij.
Rij 12= Brei 9 recht, verplaats stekenmarkeerder naar de rechter naald, brei rechtin de achterste lus tot de volgende stekenmarkeerder, verplaats stekenmarkeerder naar de linker naald, brei 6 steken recht en haal de laatste drie steken averecht af (zonder ze te breien) terwijl je het draad aan de voorkant van het werk houdt. Keer je werk en ga naar de volgende rij.
Herhaal rij 11 en 12 tot het kleurblok de gewenste lengte heeft of je bolletje wol op is. Eindig met een rij 11.

Blok 2: Vlechtsteek

Voor het tweede blok van de colourblock sjaal hebben we een patroon gekozen dat een gevlochten effect heeft. Het patroon ziet er kunstig uit maar wordt enkel gecreëerd door een simpele combinatie van rechte en averechte steken, dus laat je vooral niet afschrikken?.

blok 2

Pak je oranje bolletje garen erbij en ga van start met rij 1!

Rij 1: 9R, VM, R tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 2: 9R, VM, AV tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 3: 9R, VM, R tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 4-6: 9R, VM, (2R, 2AV) herhalen tot volgende SM, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 7: 9R, VM, R tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 8: 9R, VM, AV tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 9: 9R, VM, R tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 10-12: 9R, VM, (2AV, 2R) herhalen tot volgende M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Herhaal rij 1-12 tot de gewenste lengte, eindigend met een rij 6 of rij 12.

Blok 3: Kantwerk

Blok 3 is een simpel kantpatroon. Dit ziet er al snel ingewikkeld uit, maar dat valt heel erg mee.

blok 3

Nieuwe steken die je hierbij nodig hebt zijn: ‘twee samenbreien’ en een ‘omslag’.

Rij 1: 9R, VM, R tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afhalen.
Rij 2: 9R, VM, AV tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
Rij 3: 9R, VM, 2R, (2RS, Omslag , 2R)* Herhaal * tot 2 steken voor de M, 2R, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
Rij 4: 9R, VM, AV tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
Rij 5: 9R, VM, R tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afhalen.
Rij 6: 9R, VM, AV tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
Rij 7: 9R, VM, (2RS, omslag, 2R)* Herhaal * tot M, VM, 6R, breng draad voor werk 3AV afhalen.
Rij 8: 9R, VM, AV tot M, VM, 6R, breng draad voor werk, 3 AV afhalen.
Herhaal rij 1 t/m 8 tot het einde van je bolletje of tot je werk lang genoeg is. Eindig met een rij R en een rij AV.

Kantpatronen worden vaak in een schema weergegeven. Hieronder staat het schema voor dit kantpatroon. Je leest het schema van rechts naar links op de heengaande rij (oneven rijen, de ‘goede kant’), van links naar rechts op de teruggaande rij (even rijen, de ‘achterkant’) en van onder naar boven, net zoals je breit.

Brei de eerste twee steken na de markeerder tot je bij het roodomrande gedeelte komt. Het stuk tussen de rode lijntjes herhaal je steeds tot er nog twee steken voor de markeerder over zijn. Brei de overige twee steken als aangegeven.

Blok 4: Geweven Gerstekorrel

In dit blok gaan we aan de slag met een variant op de gerstekorrelsteek. Normaliter wordt er bij de gerstekorrelsteek een rechte steek afgewisseld met een averechte. In deze variant brei je echter alleen rechte steken, afgewisseld met steken die je zonder te breien averecht afhaalt. Het is hierbij belangrijk om op de positie van je draad te letten. Na elke rechte steek verplaats je de draad naar de voorkant van het werk voordat je de volgende steek afhaalt. Hierna haal je het draad weer naar de achterkant van het werk om je rechte steek te kunnen breien. Dit zorgt ervoor dat het draad zich om die steek heen weeft (en dus in zicht is!). Trek niet te hard aan je draad, anders trekt je werk samen.

blok 4

Ga aan de slag met je groene bolletje garen en volg het patroon dat bestaat uit een herhaling van 4 toeren. Je ziet dan vanzelf een prachtig werk ontstaan!

Rij 1: Hele rij R.
Rij 2: Hele rij AV.
Rij 3: 9R, VM, (1R, draad voor werk, 1 AV afh.) herhalen tot volgende SM, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 4: 9R, VM, (draad voor werk, 1 AV afh., 1R) herhalen tot volgende SM, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 5: 9R, VM, (draad voor werk, 1 AV afh., 1R) herhalen tot volgende SM, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Rij 6: 9R, VM, (1R, draad voor werk, 1 AV afh.) herhalen tot volgende SM, VM, 6R, breng draad voor werk, 3AV afh.
Herhaal rij 3 t/m 6 tot je werk de gewenste lengte heeft, eindigend met een rij 4. Brei hierna nog een rij R en een rij AV.

Blok 5: Meer kantwerk

In dit blok komt weer een leuk kantpatroon. De meeste steken hiervan hebben we al een keer gebruikt in dit patroon. Nieuw is de ‘SSK’. In het Engels is dit ‘slip slip knit’, wat zoveel wil zeggen als ‘afhalen, afhalen en samenbreien’. Deze steek geeft net als de eerder gebruikte ‘twee recht samenbreien/2RS’ een mindering, met als verschil dat de 2RS naar rechts leunt en de SSK naar links. Dit geeft de mooie schuine lijnen in dit patroon.

De SSK brei je door een steek af te halen alsof je recht gaat breien, dit doe je daarna nog een keer. Vervolgens steek je je linkernaald aan de voorkant in de twee zojuist afgehaalde steken. Je kunt nu de twee steken recht samenbreien, in de achterste lussen.

uitleg filmpje: https://youtu.be/xFmc2fPbBHI

blok 5

 

Pak de blauwe bol erbij en begin te breien. Brei eerst 1 rij recht, daarna 1 rij averecht. Daarna begint het eigenlijke kantpatroon. In het patroon geven we voor de duidelijkheid aan of je aan de goede kant (GK) of de achterkant (AK) van het patroon zit. Aan de achterkant brei je steeds alleen maar averecht.

LET OP: onderstaand schema is voor de steken tussen je markers, blijf de 9 kantsteken aan iedere zijde wel breien, dus steeds beginnen met 9R, verplaats marker, *schema*, en dan eindigen met verplaats marker, 6R, breng draad voor je werk en haal 3 steken averecht af.

Rij 1: 3R, *1R, omslag , ssk, 7R, 2RS, omslag, 1R*. Herhaal **. 2R.
Rij 2: Hele rij AV.
Rij 3: 3R, *2R, omslag, ssk, 5R, 2RS, omslag, 2R*. Herhaal **. 2R.
Rij 4: Hele rij AV.
Rij 5: 3R, *3R, omslag, ssk, 3R, 2RS, omslag, 3R*. Herhaal **. 2R.
Rij 6: Hele rij AV.
Rij 7: 3R, *4R, omslag, ssk, 1R, 2RS, omslag, 4R*. Herhaal **. 2R.
Rij 8: Hele rij AV.
Herhaal rij 1 t/m 8 tot je blok lang genoeg is of tot je bolletje bijna op is. Eindig met 1 rij R en 1 rij AV

In een schemaatje:

Blok 6: Streepjes

In blok 6 weer een nieuwe techniek. We maken groepjes van steken, met een lusje eromheen.

blok 6

De steek bestaat uit drie stappen, die we hieronder uitleggen.  Pak vooral ook ons filmpje op YouTube erbij, zodat je kunt zien hoe de steek gebreid wordt. Nu volgt eerst de uitleg van de steek, daaronder begint het patroon.

Stap 1: (T1) Steek je rechternaald van voor naar achter onder het horizontale draadje dat zit tussen de steek die je net gebreid hebt en de volgende steek. Dit tussendraadje wordt dan een soort extra steek op je rechternaald.
Stap 2: (2R) Zonder je iets aan te trekken van het extra draadje dat nu op je rechternaald zit, brei je de volgende twee steken recht.
Stap 3: (1afh. over 2 st.) Haal het tussendraadje dat je in stap 1 hebt opgepakt over de twee gebreide steken heen en van de naald af. Het resultaat is dat dit draadje om de twee gebreide steken heenvalt.

LET OP: de 9 kantsteken blijven van toepassing, dit is alleen het deel tussen je stekenmarkeerders.

Rij 1: Hele rij R.
Rij 2: Hele rij AV.
Rij 1: (2R, T1, 2R, 1 afh over 2 st.) herhalen.
Rij 2: Hele rij AV.
Rij 3: (T1, 2R, 1 afh over 2 st., 2R) herhalen.
Rij 4: Hele rij AV.
Herhaal rij 3 t/m 6 tot je blok lang genoeg is, maar zorg dat je genoeg van je bolletje over houdt voor het afwerken.

Brei niet je hele bolletje op, want we ronden de sjaal af zoals we begonnen zijn, namelijk met 9 toeren ribbelsteek/garter stitch. Dit betekent dat je in deze toeren alle steken recht breit. Let er wel op dat je de laatste drie steken averechts afhaalt met het draad aan de voorkant om de mooie i-cord ook hier in stand te houden.

Weet je niet goed wanneer je moet beginnen met de ribbelsteek? Pak je keukenweegschaal erbij. Grofweg zal je ongeveer 8 of 9 gram nodig hebben. (Hoezo dat dan? Nou, je bolletje weegt 50 gram, je kan er ongeveer 30cm mee breien en de rand is ongeveer 5 cm, dus 1/6 van je bolletje).

Werk je losse draadjes weg en… wear your flair!