• Lorem ipsum

Overal zag ik ineens dat mensen aan de slag gingen met kabels in haakwerk. Leuk idee, dat wilde ik ook wel eens proberen. Ik was op weg naar Schotland voor een vakantie en was dus in een beetje een stoere bui. Schotland is niet het warmste land, maar in de zomer ook weer niet heel koud, dus ik besloot om een paar bollen Linen Soft mee te nemen, in een jeansblauw en in….nou ja…linnen. Oorspronkelijk was ik van plan om tegelijk een draad van het blauw en een draad van het beige te nemen, maar dat zag er (vond ik) nogal rommelig uit. Maar je bent op vakantie, dus je kan niet even een andere kleur pakken. Dus om een patroon uit te proberen ben ik gewoon eerst de ene en toen de andere gaan haken, en eigenlijk vind ik de ontstane colour-block wel leuk! Je kan ‘m ook dubbelvouwen en 1 van beide kleuren de buitenkant laten zijn, of gewoon in 1 kleur haken, dat laat ik aan jou…

iWoolly Shawl in GreenShawl

Materialen

4 bollen Linen Soft
8mm haaknaald

Gebruikte afkortingen

In het patroon gebruiken we een aantal termen en afkortingen die hieronder staan beschreven:

L
Losse - uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=8MJClBk2l08

Hv
Halve vaste - uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Xcn7SfL5z8M

Hst
Half stokje - uitleg filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=3Tnh04iqzcM

Popcorn steek
De popcorn steek gaat als volgt: (draad om je naald, haak insteken, draad om je naald, trek die door de steek) 4x, dan heb je 9 lussen op je naald, steek je naald weer in dezelfde steek, draad om je naald, trek die door de steek en 8 lussen op je naald, draad om je naald, trek door de overgebleven 2 lussen.

Popcorn2
popcorn van 2 halve stokjes - (draad om je naald, steek je naald in de steek, draad om je naald, haal de draad door de steek.) herhaal 2 maal, je hebt 5 lusjes op je naald, draad om je naald en haal door alle 5 de lusjes.

Popcorn3
popcorn van 3 halve stokjes; (draad om je naald, steek je naald in de steek, draad om je naald, haal de draad door de steek.) herhaal 3 maal, je hebt 7 lusjes op je naald, draad om je naald en haal door alle 7 de lusjes.

Patroon

Stap 1: Opzetten

Je neemt 2 draadjes van de kleur linen soft die je hebt gekozen, je werkt dus met een dubbele draad. Maak een ketting van 72 lossen, maak daar met een Hv een ketting van, kijk uit dat je ‘m niet draait.

Rij 1: 2 L, 1Hst, *1 steek overslaan, let op in de volgende steek maak je een popcorn3, 1 L en nog een popcorn3 in dezelfde steek, 1 steek over slaan, Hst, Hst, Hst*, dit herhalen tot je 4 steken over hebt, dan 1 steek overslaan, popcorn3 1 L en nog een popcorn3 in de volgende steek, 1 steek overslaan, 1 Hst. Vastmaken met een Hv bovenaan de 2 L waar je de toer mee begon.
Rij 2: Herhaal toer 1, je maakt de popcorn3 1 L en popcorn3 in de 1 L ruimte tussen de 2 popcorn3s van de vorige toer. Zo ontstaat je ‘kabel’.
Rij 3: Herhaal rij 2.
Rij 4: Herhaal rij 2.
Rij 5: Nu gaan we verspringen met de kabels. 1 L, en dan maak je een popcorn2 1 L en een popcorn3 in de steek waar je bent begonnen, dus in de bovenkant van de 2 L van je vorige toer, steek overslaan, Hst in de bovenkant van de ene popcorn3 van je vorige toer, Hst in de 1 L van je vorige toer, Hst in de tweede popcorn3 van je vorige toer, *steek overslaan, popcorn3 + 1 L + popcorn3 in de volgende steek(dus in de middelste van je 3 halve stokjes van de vorige toer), steek overslaan, Hst, Hst, Hst* herhaal ** tot je rond bent, maak vast met een Hv in de bovenkant van de steek waarmee je de toer bent begonnen.
Rij 6: Herhaal rij 5.
Rij 7: Herhaal rij 5.
Rij 8: Herhaal rij 5.

Stap 2: Herhalen en Afhechten

En dan begin je weer met het herhalen van toer 1-4, dan weer toer 5-8. Zo ga je door totdat je 6 setjes van kabels hebt, dus 24 toeren hebt gehaakt. Dan afhechten en klaar is je stoere kabelkol.

Uiteraard kun je ook deze kol zo lang en zo kort maken als je wil. Mocht je ‘m breder willen maken, let dan op dat je per 6 steken verbreedt.